понеділок, 3 листопада 2014 р.

ЛІТЕРАТУРНІ НОВИНИ



Французький письменник Патрік Модіано став лауреатом Нобелівської премії

61665f628cd7d38ba9c8c7427378254b
   9 жовтня, у Стокгольмі оголосили, хто стане 111 лауреатом Нобелівської премії в галузі літератури. Ним виявився французький письменник і сценарист Патрік Модіано, «за мистецтво пам’яті, завдяки якому він виявив найнезбагненніші людські долі й розкрив життєвий світ людини часів окупації». Він народився 30 липня 1945 року в Булонь-Біянкурі у родині відомого єврейського комерсанта і фламандської актриси. Його батьки познайомилися в окупованому нацистами Парижі 1942 року.
   Патрік Модіано опублікував свій перший роман - «Площа Зірки» - 1968 року.Твір відразу приніс йому славу. Практично всі книжки письменника автобіографічні і так чи інакше пов’язані з темою окупації Франції Німеччиною та Другою світовою війною. Модіано неодноразово зізнавався, що він «одержимий передісторією, одержимий минулим, а минуле – це смутна і ганебна епоха окупації». До найбільш відомих книжок письменника відносяться «Сумна вілла», «Дора Брудер», «Маленька перлина», «Кав’ярня втраченої молодості». За роман «Вулиця темних крамниць» письменник отримав Ґонкурівську премію. Його улюблені жанри: детективи, шпигунські романи, нуар.

   Любителі літератури здивовані і раді рішенню Нобелівського комітету. Багато хто має вдома книжку Модіано і поспішає сфотографувати його та дописати в соцмережах: цей письменник популярний насамперед у Франції, Іспанії та Італії, тож Модіано англійською - рідкість. Є романи Модіано, видані й українською та російською мовами.


Немає коментарів:

Дописати коментар